Sunteti multumit cum este prezentat ghidul ilustrat prin orasele lumii?

Va invit sa accesati ,, Impresii de calatorie"

Va invit sa accesati ,, Impresii de calatorie"

joi, 25 august 2011

Zi de promendada pe Vistula

Aici in Polonia, este alta lume diferita de a noastra care contactam toata ziua.
1. Educatia este pe primul loc. Incepand de la varsta de 2 ani copii sunt educati a face mici servici: sa duca o farfurie acolo, sa duca la gunoi ceva. (ca la noi pe vremuri)
Sunt luati de mana si dusi la muzeu ex. muzeul de arheologie, geologie, pentru a vedea evolutia omului, si altele...
Pe unii elevi, i-am gasit in multe muzee. Cu seriozitate respecta ora. Ora de istorie o fac in muzeu. Ca este vorba de perioada antica sau ora de pictura, despre civilizatia greaca,sau romana, colo i-am zarit pe ei, asezati in cerc pe paroseala muzeului.
Totul iti da o stare de bine. In mijloace de transport persoanelor in varsta li se ofera un loc de cei mai tineri.
Orasul are multa vegetatie si gazon care este ingrijit. Nu gasesti o surceluta in iarba. Nu se arunca hartii pe strada.
La trecere pietonala, pietonul este respectat, adica i se acorda prioritate. Am observat si situatii cand astepti pe trotuar, sunt soferi care iti acorda prioritate.Traversez in liniste, fara frica ca vreun sofer ma va accidenta. Da, este normal. La noi........imi este frica sa traversez, doar pe riscul meu.
Animalute nu sunt pe strada decat cele insotite. Polonezii sunt iubitori de animale. jumatate din populatie au animale de companie.
Pentru animalele abandonate, adica animalute fara stapan din care si cele care au fost oferite cadou, exista azilul de animale. Aici, ele primesc ingrijire normala. Ma refer la mancarea care este pilaf de orez cu carnita, asistenta medicala corecta. Animalele stau in acest azil pana la moarte naturala sau cand sunt adoptate. Pe pisici le streseaza latratul cainilor. Am inteles de la localnici ca acest azil supravietuieste prin contributia unor sponsori, Primaria mai da ceva bani si o mica contributie de la localnici.
Referitor la partea negativa a societatii, adica crime, furturi, accidente rutiere, se spune la televizor cateva cuvinte. Nu se intra cu detalii. Nu streseaza ascultatorul cu fel de fel interviuri.
Asta nu insemna ca nu au someri.
La televizor poti vedea emisiuni de arta culinara, concursuri, multe filme care te relaxeaza.
Din punct de vedere politic televiziune prezinta, dar nu se dezvolta ideia, ca la noi cu multe detalii. Cat priveste alimentatia, se gasesc produse bio, ma refer la oua, lapte. Este specificata provenienta : gaini de curte sau din ferma. Hranite cu hrana naturala sau nu.
Preturile sunt ca la noi. Numai ca difera TVA. Acesta este variat 5, 9, 7, 12 %
Dar, venitul personal este cu totul altceva decat al nostru.
Cum petrec polonezii timpul liber, adica sambata si duminica.
Merg la Wawel, locul de promenada, acolo pe Vistula sunt barci si se plimba. Tot aici sunt restaurante si poti manca gratare.... Wawel este locul unde vin multi turisti, dar si din Cracovia vin localnicii.Poti sta o zi aici.
Alt obiectiv este imbratisat de ei la munte, in muntii Tatra , unii urca la picior pe cararuile amenajate special pentru turisti. Alti merg cu telefericul pana la altitudinea de 2000 m.
Si aici am vazut parinti cu copii de diferite varste chiar de 6 luni.
Si alt loc este gradina Zoo. Pe langa cele prezentate pe blogul meu, am vazut pe panouri inscriptionate numele persoanelor sau SC care sponsorizeaza anumite animale.
Asta e o parte. Deci se poate ca omul, animalutul si vegetatia sa fie respectate. Totul face parte dintr-un echilibru, care-ti da o stare de multumire sufleteasca.















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu