Sunteti multumit cum este prezentat ghidul ilustrat prin orasele lumii?

Va invit sa accesati ,, Impresii de calatorie"

Va invit sa accesati ,, Impresii de calatorie"

duminică, 14 februarie 2010

Moscova- catedrale

,,În centrul Kremlinului,se află celebra Piaţă a Catedralelor. Cea mai veche din ansamblul eclezial de aici este Biserica „Adormirii Maicii Domnului“. Pe cât de veche îi este istoria, pe atât de interesant este destinul acesteia. În secolul al XIV-lea, mitropolitul Petru a insistat pe lângă Ivan I ca să ridice la Moscova o catedrală asemănătoare celei închinate Adormirii Maicii Domnului din oraşul Vladimir. Înainte de a muri, în anul 1326, acesta i-a prezis că „dacă Ivan porunceşte să se construiască o biserică a Adormirii Maicii Domnului, Moscova va aduna în jurul ei toate pământurile ruse“. Astfel, la 4 august 1326, începea construcţia acestei catedrale. În următorul an, Moscova a devenit capitala principatului Vladimir-Suzdal, iar mai târziu, a întregii Rusii. Până la sfârşitul secolului al XV-lea, vechea catedrală ajunsese să fie delapidată, motiv pentru care, la 1472, arhitectii Kryvtsov şi Myshkin au început ridicarea unei noi catedrale. Doi ani mai târziu, când se apropiau de final, clădirea s-a prăbuşit, în urma unui cutremur foarte mare.Aşa se face că, Ivan cel Mare, la îndemnul soţiei sale, a adus din Italia o echipă de arhitecţi italieni, conduşi de Aristotel Fioravanti, din Bologna, şi de Alevisto Novi, din Milano, care, utilizând toate tehnicile moderne ale epocii şi experienţa lor, au construit între 1475 şi 1479 o nouă catedrală care îmbină însă armonios spiritul renascentist cu tradiţiile şi stilul propriu Rusiei. Printre icoanele din biserică, deosebit de interesantă este icoana Sfântului Gheorghe, o capodoperă a secolului al XII-lea, dar descoperită abia în 1935, în timpul lucrărilor de restaurare, pe spatele unei icoane mai recente. Ocrotitorul spiritual al războinicilor este reprezentat aici într-o ipostază originală, cu o privire gânditoare îndreptată spre lumina divină. Catedrala adăposteşte câteva dintre cele mai venerate icoane ale Rusiei: Icoana Mântuitorului, purtată ca stindard în luptă, sau „Fecioara din Vladimir“, cunoscută de moscoviţi sub numele de „Fecioara Blândeţii“. Din anul 1547, această construcţie, cu faţadă masivă din calcar, cu cinci turle şi cupolă a devenit locul de încoronare a ţarilor. Începând cu 1721, în această catedrală aveau loc şi ceremoniile de încoronare a împăraţilor, dar găzduia şi slujba de înscăunare a patriarhilor şi a mitropoliţilor Bisericii Ortodoxe. Mormintele acestora se pot vedea şi astăzi aici. În anul 1918, o dată cu transferarea Guvernului bolşevic la Moscova, serviciile liturgice din Kremlin au fost interzise. De exemplu, în acel an s-a putut oficia slujba de Înviere doar cu aprobarea lui Lenin".
( Prezentare în Primul ziar creştin-Kremlin - patimă şi credinţă de Narcisa BALABAN )



Catedrala Sf Vasile –cel mai cunoscut simbol al Rusiei ortodoxe, numita si catedrala Mijlocirii Maicii Domnului sau catedrala Pokrovskaya. A fost construita intre anii 1555 – 1561, pentru a marca campania victorioasa a Iui Ivan cel Groaznic impotriva tatarilor din Hanatul de Kazan , si este alcatuita din noua capele ridicate pe o singura fundatie . La început biserica a fost construită din lemn, pe locul ei fiind construită Catedrala.
Icoana din catedrala reprezentând pe arhenghelul Mihai, picturădin secolul XV-lea


Catedrala ­Arhanghelul Mihail
Ridicată la începutul sec. XVI după planurile unui arhitect rus, catedrala înlocuieşte o construcţie mai veche, datând din 1333, ce comemora victoria împotriva foametei. Ca şi clădirea anterioară, biserica nouă este închinată Sf. Arhanghel Mihail, considerat ocrotitorul prinţilor Moscovei şi al întregii Rusii. În acest sens, catedrala a servit drept criptă a clasei domnitoare. Mari cnezi, moştenitori la tron şi ţari, de la Ivan Kalita până la Alexei Romanov, în total 54 de persoane, în 46 de cripte, îşi dorm aici somnul de veci. Tâmpla barocă actuală, bogat sculptată, aurită, datează din 1813. Ea include, însă, şi icoane din sec. XV-XVII, între care şi faimoasa reprezentare a Arhanghelului Mihail, atribuită, potrivit legendei, lui Andrei Rubliov.
(http://www.lumeacredintei.com/sct_6/c_3/art_662/moscova.htm)



Catedrala Mantuitorul Hristos din Moscova se numara printre cele mai mari biserici crestin-ortodoxe din lume. Cladirea este impresionanta, iar varsta acesteia nu este una inaintata, cum s-ar crede; reconstruirea catedralei a fost terminata in anul 2000, dupa ce initiala constructie fusese daramata de Stalin. Dupa esecul campaniei lui Napoleon, cand ultimele trupe ale marii armate imperiale franceze paraseau pamantul rusesc, in ziua de 25 decembrie a anului 1812, tarul Alexandru I a emis un decret privind ridicarea unei catedrale drept multumire "pentru purtarea de grija dumnezeiasca ce a salvat Rusia de osanda ce plutea asupra ei si pentru a pastra peste timp amintirea eforturilor nestiute, a loialitatii si dragostei pentru credinta noastra si patrie, aratate in timpul acestor zile grele de poporul rus".

Piatra de temelie a fost pusa in anul 1839, iar lucrarile au durat peste patruzeci de ani, fiind sfintita la data de 26 mai 1883, odata cu incoronarea lui Alexandra al III-lea. Numerosi arhitecti, constructori si artisti au lucrat la finalizarea ei, multe modificari fiind aprobate de mitropolitul Moscovei, Filaret Drozdov, recent canonizat. Rezultatul este un minunat lacas, simbol al gloriei si credintei ortodoxe rusesti. La data de 5 decembrie 1931 insa, in Moscova, se auzea prima dintre cele trei explozii care au distrus-o. Puterea bolsevica viza constructia pe acel loc a Palatului Sovietelor, care urma sa fie cea mai mare cladire din lume (415 de metri). Proiectul a fost abandonat, pe locul catedralei aparand cateva bazine de inot.

http://www.crestinortodox.ro/biserica-lume/catedrala-hristos-mantuitorul-moscova-67683.html




Catedrala "Buna Vestire" a fost construit pe Piaţa Sobornaya (Cathedral Square), de arhitecti din Pskov, în 1484-1489. . Acesta a fost ridicat pe locul unei mai vechi catedrala, o biserica de caramida triunghiulară în stilul de la Moscova.
Iniţial, Catedrala "Buna Vestire" a avut trei cupole (două dintre ele construit în jurul anului 1572). . . Ivan cel Groaznic, a trebuit să intre în biserica de intrare pridvor sud-est, construit special pentru el. . Acest lucru se datorează faptului că el a fost căsătorit de trei ori prea multe (pentru un total de şase soţii) şi a fost, prin urmare, în conformitate cu normele Bisericii Ortodoxe, nu este permis să intre în biserică, prin intrarea principală.



Catedrala Adormirii Maicii Domnului (în limba rusă: Успенский Собор, Uspenski Sobor) este biserica mama din Rusia. Cathedrala a fost construit în 1475-1479 de către arhitectul italian Aristotele Fioravanti.
În 1547 încoronarea primului Rusia ţarului, Ivan cel Groaznic, a avut loc în această catedrală. . Din 1721 a fost scena a încoronării mai multor împăraţi rusi. Ritualul instalării a mitropolitilor si patriarhilor Bisericii Ortodoxe Ruse, de asemenea, a avut loc în această catedrală, şi mormintele lor se găsesc aici. Patriarhia a fost eliminată de către Petru cel Mare şi restaurată numai după Revoluţia din Februarie din 1917, deşi terenul pentru restaurare a fost deja în desfăşurare de acea vreme, cu permisiunea Nicholas II. Mitropolit al Moscovei, ca primul patriarh al Patriarhiei restaurat. El a fost, ulterior, glorificat (canonizat ca sfânt) de către biserică.. După transferul de guvern bolşevic la Moscova, serviciile în catedralela Kremlin au fost interzise. A fost doar cu Lenin o permisiune specială de Sfintelor Paşti ce a avut loc în 1918. Momentul final al acestui serviciu pascal a fost obiectul unui tablou neterminat de către Pavel Korin dreptul ,,Adio Rus". Exista o legenda că, în iarna anului 1941, când naziştii au trecut pragul bisericii de Moscova, iar Joseph Stalin a ordonat un serviciu secret care a avuz loc in Catedrala Adormirii Maicii Domnului pentru ca să se roage pentru mântuirea ţării. În anul 1990, Catedrala Adormirii Maicii Domnului a fost deschisă ca biserică, deşi un muzeu mare încă funcţionează în cadrul acestuia.
Ansamblul arhitectonic al Pieţei Catedralelor. În centru se află Catedtala Adormirea Maicii Domnului, cu cinci turle.



Icoana ,, Sf. Gheorghe" de pe catapeteasma Catedralei Adormirea Maicii Domnului, una dintre capodoperele vechii ale picturi ruse. A fost executată în secolul al XII de către meşterii din Novgorod. Sfîntul Gheorghe a fost considerat protectorul Moscovei şi al oştirii ruseşti.

Icoana,, Maica Domnului de pe catapeteasma Bisericii. Icoana a fost pictată în anii 1484-1488.

CLOPOTNIŢA,,Ivan cel Mare" (1505-1543)
În anul 1600 a fost supraînălţată până la 81 m.
Clopotul-ţar.

,,Trecând prin Catedrala „Sfântului Arhanghel Mihail“ şi de clopotniţa lui Ivan, ajungem la Piaţa Ivanovskaia. Pe vremuri, această piaţă era mărginită de faţadele palatelor boierilor. În zilele noastre, aici se înalţă clădirile oficiale ale Federaţiei Ruse. Potrivit tradiţiei, această piaţă reprezenta locul pedepselor publice şi de aici crainicii anunţau decretele ţarilor. În amintirea acestei forţe a puterii, aici se găseşte astăzi un tun rusesc turnat în 1586, Ţarul tunurilor (Ţar Puşka). Alături de el se află cel mai mare clopot din lume, Clopotul rege (Ţar Klokol). Împodobit cu basoreliefuri, clopotul măsoară 6,15 m înălţime, are diametrul de 6,6 metri şi cântăreşte 200 de tone. După ce a fost turnat, clopotul a rămas nemişcat doi ani, dar după incendiul de la Moscova, din anul 1737, o bucată de 11.5 tone s-a desprins din el.Exemplar unicat de turnătorie artistică. A fost turnat de Motorin tatăl şi fiu între anii 1733-1735. În timpul unui incendiu care a avut în Kremlin, din clopot s-a spart un fragment cu o greutate de 11,5 t".
(
Primul ziar creştin-Kremlin - patimă şi credinţă-articol de Narcisa Balaban)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu