Sunteti multumit cum este prezentat ghidul ilustrat prin orasele lumii?

Va invit sa accesati ,, Impresii de calatorie"

Va invit sa accesati ,, Impresii de calatorie"

vineri, 5 februarie 2010

MOSCOVA- Ce se mai poate vizita-


Pe colinele Kremlinului, cu faţa spre râul Moscova, se înalţă clădirea Marelui Palat al Kremlinului, construit în anii 1839-1849 ca reşedinţă a împăraţilor Rusiei.
Imagine stânga.
Palatele vechi Palatul Teremnoi, Palatul Armurilor, Palatul au fost unite, formând Marele Palat al Kremlinului, capodoperă a curţii imperiale. Acesta a fost inaugurat de Nicolae I al Rusiei, în 1838. Este cea mai mare construcţie din Kremlin, aici funcţionând astăzi administraţia prezidenţială. Palatul, în întregimea lui numără peste 700 de camere - săli de recepţie, o scară monumentală roşie şi apartamente private. Încăperile în care aveau loc recepţiile publice sunt impresionante. Holul palatului, „Sfântul Gheorghe“, de aproape 60 de metri lungime, este decorat în alb şi auriu, conferind un aspect solemn şi armonios. Chiar dacă la fel de împodobite, mult mai intime sunt camerele private ale palatului, unde Romanovii au dat frâu liber gustului lor, devenit legendar pentru artele decorative.
PALATUL TEREMNOI

Imagine dreapta.
Palatul Teremnoi este vechea reşedinţă a ţarilor. Clădirea păstrează particularităţile arhitecturii vechi ruseşti. Nivelul inferior are elemente din secolul al XIV-XVI-lea, iar cele superioare au fost construit între anii 1635-1636.







Interior al Sălii Feţetată. A fost construită între anii 1487-1491. Aici, Adunarea Zemstvelor a adoptat în 1653, hotărârea privind unirea Ucrainei cu Rusia.








In imagine Sala tronului din Palat.
La primul nivel sunt dispuse fostele apartamente ale familiei imperiale, aşa numită ,, jumătate privată" iar la etaj se află sălile de recepţie.

SALA SAINT-GEORGES


Sala de şedinţă a fost reconstruită în anii 1933-1934, prin contopirea a două săli şi acum aici se desfăşoară sesiunile organelor legislative supreme.

Salonul Gheorghievski din Marele Palat al Kremlinului, închinat gloriei armelor ruseşti. Pe plăcile din marmoră sunt gravate numele celor distinşi cu ordinul ,, Sf. Gheorghe" şi denumirile unităţilor armatei ruse care s-au remarcat în lupte

La data de 7 octombrie 1977, noua Constituţie a fost adoptată în această sală de şedinţă


SALA SAINT -VLADIMIR


In imagine este clădirea Sălii Orujeinaia (Sala Armelor) a fost construită în anul 1851 după proiectul arhitectului K.A. Thon. A luat fiinţă ca atelier şi loc de păstrare a armelor şi armurilor marilor cneji. În prezent Sala Armelor este cel mai vechi muzeu din ţară. Pentru început, călătorul se opreşte la Palatul Armurilor. Armureria, cum i se mai spune, păstrează capodopere care ne înlesnesc înţelegerea istoriei statului rus. Sunt de ajuns doar două ore pentru ca prin ochii vizitatorului să se perinde întreaga istorie a Rusiei. Printre cele mai interesante exponate se numără şi vestita şapcă a Monomahului.

În imagine dreaptă se poate vedea cuşma marelui cneaz Vladimir Monomahul. Cuşma este din secolul al XIII-lea începutul secolului XIV-lea.
,,Această căciulă din blană, cu clapete peste urechi a fost purtată din secolul al XV-lea până în secolul al XVIII-lea de ţari, la ceremonia de încoronare. Căciula regească - lucrare de aurărie orientală - a dat naştere la un proverb popular, când venea vorba de a evoca dificultatea de a guverna ţara: „Greu este să porţi şapca monomahului“. De asemenea, în Palatul Armurilor sunt expuse mai multe tronuri, al lui Ivan cel Groaznic, al lui Boris Gudunov, al ţarului Alexei Mihailovici şi tronul dublu din argint al lui Petru cel Mare.



Armureria păstrează şi astăzi veşmintele de ceremonie ale ţarilor şi ţarinelor, printre care se remarcă rochia de încoronare a împărătesei Ecaterina a II-a, roşie, cu brocart cusut în fire din argint. În completare, vine o minunată colecţie de carete (trăsură închisă, cu patru roţi) şi sănii. De asemenea, sunt remarcabile lucrările de argintărie ruseşti şi europene, precum şi numeroasele obiecte de cult, cum ar fi Bibliile împodobite, raclele, icoanele şi numeroasele faianţe şi porţelanuri. Tot în Camera Armurilor putem admira uluitoarele diamante ale Coroanei, precum şi darurile oferite de monarhii europeni suveranilor ruşi
". Prezentare dupa ,, Primul ziar creştin-
Kremlin - patimă şi credinţă
-articol de Narcisa Balaban"


În imagine stânga -Obiecte din argint





Colier dintr-un tezaur din secolul al XII-lea
APARTAMENTUL ECATERINEI CEA MARE




SALA SAINT-ECATHERINA
IMAGINI DIN APARTAMENTE PRIVATE








PALATUL PETROVSKI. A fost construit la sfârşitul secolului XVIII. In prezent palatul găzduieşte Academia tehnică militară de aviaţie.

Una din clădirile Universităţii din Moscova având la bază un conac din secolul al XVIII. Până la construirea complexului de pe Colinele Lenin, aici se aflau o serie de facultăţi ale Universităţii din Moscova care a fost fondată de M. Lomonosov


Monumentul poetului Vladimir Maiakovski dezvelit în anul 1958. În spatele monumentului se vede clădirea hotelului ,, Pekin".



TEATRUL MIC

Teatrul mic este unul dintre cele mai vechi teatre ruseşti, a fost inaugurat în anul 1824.


În faţa intrării în clădirea teatrului a fost ridicat în anul 1929, un monument al marelui dramaturg rus A.N. Ostrovski de numele căruia este strâns legată istoria teatrului mic


TEATRU MARE DIN MOSCOVA

a fost fondata in 1776 de catre domnitorul Petru Urusov şi Michael Maddox. Iniţial, aceasta a avut loc spectacole într-o locuinţă privată, dar în 1780. Clădirea actuală a fost construită în Piaţa Petrovka în 1824 pentru a înlocui Teatrul Petrovka, care a fost distrus de un incendiu în 1805.Numele Teatrului Bolshoi a fost primit după Imperial Bolshoi Theatre de la Moscova. Teatrul a fost inaugurat pe 18 ianuarie 1825. Este cel mai reuşit monument al arhitecturii ruse. Celebritatea mondială a teatrului a fost dobândită de creaţiile muzicale remarcabile ale marilor compozitori ruşi şi de măiestria inegalabilă a faimoşilor artişti de operă şi balet din ţară. Clădirea Teatrului Mare a intrat în istorie şi ca loc de întrunire a congreselor partidului comunist şi altor conferinţe şi reuniuni. Aici s-a ţinut , la 30 decembrie 1922, Primul Congres al Sovietelor pe Întreaga Uniune.

La Moscova se mai poate vedea aproximativ 700 de instituţii ştiinţifice care îşi au reprezentanţele principale în Moscova. Un număr impresionant de muzee se găsesc în această capitală, printre care Galeria de Artă "Tretyakov", Muzeul de Artă "A. S. Puşkin", Muzeul Central "V. I. Lenin", Muzeul Oriental al Culturii, Palatul cu Faţete din Kremlin, Tezaurul Ţarilor din Kremlin, catedralele din Kremlin, Biserica Vasili Blajenâi din Piaţa Roşie. Expoziţia Realizărilor Economice include 72 de pavilioane care se ocupă cu industria, agricultura, ştiinţa şi cultura. O altă importantă instituţie din Moscova este Grădina Botanică a Academiei Ştiinţei Ruseşti.
În imagine MUZEUL DE ARTĂ ,, A. S. PUŞKIN"






Muzeul A.S. Puşkin a fost deschis în anul 1961, în clădirea unui fost conac orăşenesc, construit la începutul secolului XIX-lea de arh. A. G. Grigoriev. Obiectele exouse în muzeu reconstituie ăntr-un spirit de mare autenticitate modul de trai la Moscova din vremea lui Puşkin, care vorbesc despre viaţa şi creaţia marelui poet care scria în capitolul VII al poemului ,, Evgheni Oneghin" următoarele versuri despre Moscova:

De câte ori din depărtare

Te-am pomenit, un biet pribeag.

O,Moscovă, cu atâta drag!

O, Moscovă.....Un nume ce-ncântare
În inima oricărui rus trezeşte
Şi-atâtea amintiri stârneşte!





Galeria Tretyakov – este unul dintre cele mai mari muzee ale lumii. In contrast cu Muzeul Puskin ce detine o colectie de opere de arta internationale, galeria Tretyakov cuprinde o colectie de arta ruseasca. Aici se gaseste cea mai mare si mai valoroasa colectie de icoane rusesti, precum si cele mai faimoase lucrari ale artistilor rusi moderni ca Ilya Repin. În faţa muzeului este monumentul fondatorului galeriei P. M. Tretiakov , a fost dezelit în anul 1980.


In imagine Muzeul de Stat de Arte Plastice A.S. Puşkin care a fost deschis în anul 1912. Muzeul găzduieşte o bogată colecţie de lucrări de artă realizate de maeştri de seamă şi penelului şi dălţi de peste hotare.: Bozzicelli, Perugino, Veronese, Van Dyck, Rembrandt, Rubens, Van Gogh, Renoir, Picasso, Rodin şi mulţi alţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu