Sunteti multumit cum este prezentat ghidul ilustrat prin orasele lumii?

Va invit sa accesati ,, Impresii de calatorie"

Va invit sa accesati ,, Impresii de calatorie"

duminică, 29 noiembrie 2009

KRAKOW-POLONIA-2009
CRACOVIA IN 1925
CRACOVIA VAZUTA DE LA INALTIME
Atractii Turistice - Polonia-Cracovia 
Centru cultural şi universitar important, posedă o veche Universitate, unde a urmat studiile şi Woijtyla, care a devenit arhiepiscop de Cracovia, iar ulterior Papă sub numele de Ioan Paul al II-lea.Următoarele puncte de atracţie:
Piaţa Centrală – locul unor importante evenimente istorice, astăzi Vechiul oraş (Stare Miasto) – centrul istoric al oraşului, se evidenţiază prin atmosfera animată (terase, cafenele, restaurante, mici orchestre de jazz, muzică tradiţională).În piața centrală a orașului se află monumentul Tadeusz Kosciuszko. Acesta indică declanșarea insurecției condusă de Kosciuszko în 24 martie 1794, cand generalul a început lupta împotriva Rusiei țariste și a Prusiei care dezmembrasera Polonia, după ce mai înainte depusese jurămantul în fața poporului și citise ,, PROCLAMAȚIA RĂSCOALEI".
Biserica Sf. Maria (Koscioli Mariacki) – este construită în stil gotic în secolul al XIV-lea, lângă Piaţa Centrală, fiind renumită pentru altarul sculptat în lemn, dar şi pentru celebrul semnal de trompetă. La fiecare oră din zi și noapte în cele patru zări, se aude din Turnul bisericii Sf. Maria, un semnal de trompetă al unui gornist. Este imnul melodios, un omagiu pe care o țară întreagă îl aduce bravului soldat, care a fost răpus de tătari în timp ce dădea semnalul de apărare al orașului. La prânz,acest sunet se aude în toată Polonia prin intermediul postului naţional de radio.


IMAGINE DIN SPATELE BISERICII SF. MARIA
Prima biserică a fost construită pe acest loc înainte de 1222, iar Bazilica gotică actuală provine din secolul al XIV-lea. Cel mai important obiect de patrimoniu se găsește ,, altarul principal", realizat în 1477-1489 de cel mai cunoscut sculptor al Evului Mediu Wita Stwosza.În afară de altar se poate admira minunate policromii realizate de Jana Matejko și vitralii proiectate de S. Wyspianskiego și J. Mehoffera.

Monument alegoric ADAM Mickiewicz

Una din cele mai vechi biserici din Cracovia

Sukiennice, provine de la Sukna-postav, adică locul unde se comercializează țesături. Aici în secolul XIII și mijlocul secolului al- XIV-lea, Kazimir cel Mare a construit ,, Crame", unite sub un acoperiș. După incendiu din 1555 au fost reconstruit în stil renascentist, iar în 1875-1879, au fost reparații generale.;"Sukiennice"reprezintă o combinaţie de elemente gotice, renascentiste şi baroce, cu numeroase decoraţiuni, loc de întâlnire pentru negustorii polonezi din secolul al XV-lea, care importau condimente, țesături din mătase, piele, ceara şi exportau sare din minele Wielisczka

Actuala construcție în afară de crame, se găsesc cafenele și Galeria de Artă Poloneză, din secolul 19, secție a muzeului Național.,,
. IN IMAGINE TURNUL SF. FLORIAN

Strada Sf. Florian– cea mai animată stradă din Cracovia, face parte din vechiul drum regal, unde întâlnim portretişti, caricaturişti, vânzători de îngheţată şi de prăjituri,cantăreți
Dacă dorești să cunoști orașul poți apela la acest mijloc de transport ,, trăsura, care va stăbate multe străzi.

BISERICA DOMINICANA Sf. Treime a (dominicanilor) este biserica care a fost construită în perioada la jumătatea secolului XIII-lea și a fost terminată în secolul XV-lea. În 1850, a exploadat în întregime și refacerea construcției s-a terminat în 1872. Aici au fost înmormantați persoane importante ale Cracoviei printre care Sf. Jacek, Leszek Czarny.
BISERICA SF.ANA  ESTE CEA MAI BOGATA
ORNAMENTATIE INTERIOARA
În Cracovia cea mai veche biserică este Sf. Andrei, care a fost construită în perioada 1079-1098. Această biserică este singura care nu a fost atacată de tătari. În 1316, biserica a fost preluată de Călugărițele Ordinului Sf Clara, care au ridicat aici o mănăstire în spatele bisericii și care există și astăzi. A fost distrusă de multe incendii. La sfarșitul secolului XVII-lea a fost parțial refăcută în stil baroc, a fost schimbat ornamentația interioară. În ciuda incendiului s-a păstrat înfățișarea, aspectul unic sacru roman.(imagine mijloc) 
 BISERICA SF PETRU SI PAVELBiserica Sfantul Petru si Pavel, este una dintre cele mai frumoase biserici ale Cracoviei construită de ezuiți in perioada 1597-1619 și are înfățișarea imaginației arhitecților față de barocul roman. Biserica este împodobită de o față de piatră și o cupolă interesantă proiectată. Piața din fața bisericii, este împodobită din partea străzii de o împrejmuire pe care sunt amplasate figurile celor 12 Apostoli. În biserică este înmormantat cel mai important și cunoscut preot ezuit.(imagine dreapta)
INTRAREA IN CETATE SE FACEA PE PODUL DE LEMN PRIN BARBACAN
In imagine in fundal se poate vedea si Monumentul de la Grunvald

TABLOUL REPREZENTAND ,, BATALIA DE LA GRUNVALD,care se găseşte la MUZEUL NATIONAL DIN WARŞOVIA
Bătălia de la Grunwald sau Bătălia de la Tannenberg a avut loc pe 15 iulie 1410 între Regatul Poloniei, Marele Ducat al Lituaniei şi aliaţii lor pe de-o parte şi Cavalerii teutonii pe de altă parte. A fost bătălia decisivă a războiului polono-lituaniano-teutonic şi una dintre cele mai mari bătălii ale evului mediu european.
IN IMAGINE FORTIFICAȚIA BARBACAN


IN IMAGINE POARTA SF. FLORIAN BARBACAN Este cel mai interesant fragment din fortificațiile Cracoviei. A fost construit 1498- 1499, de frica atacurilor a turcilor. Barbacan a reprezentat apărarea intrării în oraș prin poarta Sfantului Florian cu care a fost legat prin zidurile acestuia (gatul) În Barbacan era realizat controlul celor care ieșea și intra în oraș. Deoarece straja putea să tragă (țintească) atat spre exterior și interior Barbacanul reprezenta în același timp o capcană pentru ce le era refuzat intratrea în oraș.

CALEA REGALA INCEPEA DE LA ACEASTA INTRARE. CONTINUA PE LA POARTA Sf FLORIANMina de sare Wieliczka

Mina de sare Wieliczka – la 13 km sud-est de Cracovia, înca în exploatare, face parte dintr-o mare zonă salină care s-a format acum 15-25 milioane de ani, când marea care acoperea acestă zonă s-a evaporat, lăsând un imens depozit de sare. Mina totalizează circa 330 km de galerii împartite pe 9 nivele, dintre care pot fi vizitate primele 3, celelalte fiind în exploatare. Primele două nivele cuprind încăperi decorate cu sculpturi în sare, lacuri subterane, toate aceste locuri rezervând
multe surprize vizitatorului. Coborârea până la 135 m se face pe jos, pe scări, urcarea făcându-se cu liftul. Figuri celebre s-au oprit aici (Goethe, Chopin, Împăratul Franz Joseph, Mareşalul Foch, Papa Ioan Paul al II-lea).
Mina de sare Wieliczka

GRADINA ZOOLOGICA

Se
Se spune adesea că măsura unei naţiuni constă de cât de bine acestea trata animalele lor, şi dacă acest lucru este adevărat, atunci Polonia trebuie să fie printre cele mai bune. . Grădinile zoologice, în general, pot provoca reacţii puternice, la copii.

Cracovia are o grădină zoologică, situată Las Wolski (Wolski Forest), în suburbiile de vest a orasului. . Este de mărimea apreciabilă, gestionată, cu decentă, cu zone deschise pentru mamifere mai mari, şi aviaries care nu sunt supra-stocate cu prietenii cu pene. . Există cafenele mici, chiar în afara care vinde la grătar carnati polonez şi chips-uri, precum şi a altor băuturi şi gustări. .


Istoria de reproducere a animalelor sălbatice sau exotice, la zona de Cracovia vine din Evul Mediu, când au fost aici menageries şi aşa-numita "Królewskie zwierzynce" - "parcuri de animale Royal". . Surse istorice spun, de exemplu, că în 1406 un cuplu leu a fost adus la Cracovia. Cu toate acestea, prima grădină zoologică din Cracovia a fost un parc mic de animale fondată în 1895, în Parcul Krakowski. . Ea a existat, totuşi, doar pentru cativa ani. . Alte încercări de înfiinţare, la grădina zoologică au adus rezultate în 1929, atunci când grădina zoologică a fost deschisă în (Las Wolski) Lasek Wolski, Din acel moment Gradina zoologica a fost extinsă si modernizată, şi au dobândit, de asemenea, multe specii exotice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu