Sunteti multumit cum este prezentat ghidul ilustrat prin orasele lumii?

Va invit sa accesati ,, Impresii de calatorie"

Va invit sa accesati ,, Impresii de calatorie"

joi, 25 august 2011

Zi de promendada pe Vistula

Aici in Polonia, este alta lume diferita de a noastra care contactam toata ziua.
1. Educatia este pe primul loc. Incepand de la varsta de 2 ani copii sunt educati a face mici servici: sa duca o farfurie acolo, sa duca la gunoi ceva. (ca la noi pe vremuri)
Sunt luati de mana si dusi la muzeu ex. muzeul de arheologie, geologie, pentru a vedea evolutia omului, si altele...
Pe unii elevi, i-am gasit in multe muzee. Cu seriozitate respecta ora. Ora de istorie o fac in muzeu. Ca este vorba de perioada antica sau ora de pictura, despre civilizatia greaca,sau romana, colo i-am zarit pe ei, asezati in cerc pe paroseala muzeului.
Totul iti da o stare de bine. In mijloace de transport persoanelor in varsta li se ofera un loc de cei mai tineri.
Orasul are multa vegetatie si gazon care este ingrijit. Nu gasesti o surceluta in iarba. Nu se arunca hartii pe strada.
La trecere pietonala, pietonul este respectat, adica i se acorda prioritate. Am observat si situatii cand astepti pe trotuar, sunt soferi care iti acorda prioritate.Traversez in liniste, fara frica ca vreun sofer ma va accidenta. Da, este normal. La noi........imi este frica sa traversez, doar pe riscul meu.
Animalute nu sunt pe strada decat cele insotite. Polonezii sunt iubitori de animale. jumatate din populatie au animale de companie.
Pentru animalele abandonate, adica animalute fara stapan din care si cele care au fost oferite cadou, exista azilul de animale. Aici, ele primesc ingrijire normala. Ma refer la mancarea care este pilaf de orez cu carnita, asistenta medicala corecta. Animalele stau in acest azil pana la moarte naturala sau cand sunt adoptate. Pe pisici le streseaza latratul cainilor. Am inteles de la localnici ca acest azil supravietuieste prin contributia unor sponsori, Primaria mai da ceva bani si o mica contributie de la localnici.
Referitor la partea negativa a societatii, adica crime, furturi, accidente rutiere, se spune la televizor cateva cuvinte. Nu se intra cu detalii. Nu streseaza ascultatorul cu fel de fel interviuri.
Asta nu insemna ca nu au someri.
La televizor poti vedea emisiuni de arta culinara, concursuri, multe filme care te relaxeaza.
Din punct de vedere politic televiziune prezinta, dar nu se dezvolta ideia, ca la noi cu multe detalii. Cat priveste alimentatia, se gasesc produse bio, ma refer la oua, lapte. Este specificata provenienta : gaini de curte sau din ferma. Hranite cu hrana naturala sau nu.
Preturile sunt ca la noi. Numai ca difera TVA. Acesta este variat 5, 9, 7, 12 %
Dar, venitul personal este cu totul altceva decat al nostru.
Cum petrec polonezii timpul liber, adica sambata si duminica.
Merg la Wawel, locul de promenada, acolo pe Vistula sunt barci si se plimba. Tot aici sunt restaurante si poti manca gratare.... Wawel este locul unde vin multi turisti, dar si din Cracovia vin localnicii.Poti sta o zi aici.
Alt obiectiv este imbratisat de ei la munte, in muntii Tatra , unii urca la picior pe cararuile amenajate special pentru turisti. Alti merg cu telefericul pana la altitudinea de 2000 m.
Si aici am vazut parinti cu copii de diferite varste chiar de 6 luni.
Si alt loc este gradina Zoo. Pe langa cele prezentate pe blogul meu, am vazut pe panouri inscriptionate numele persoanelor sau SC care sponsorizeaza anumite animale.
Asta e o parte. Deci se poate ca omul, animalutul si vegetatia sa fie respectate. Totul face parte dintr-un echilibru, care-ti da o stare de multumire sufleteasca.















luni, 22 august 2011

Cracovia
Este unul dintre cele mai vechi şi mai mari municipii din Polonia.
Situat in Valea Vistulei superioare, actualmente capitală de voievodat, oraşul-port, vizitat cu încântare de peste 4 milioane de turişti este unul din putinele locuri in care inestimabilele opere de arta, adunate vreme de veacuri, nu au fost distruse in timpului război mondial. Numele Krakov (Cracovia) vine de la Krak, o căpetenie tribală a locului, despre care legenda spune ca, după o luptă crâncenă, a răpus , la poalele colinei pe care astăzi se înalţă cetatea Wawelun teribil dragon.
Istoria Cracoviei coboară cu peste 1000 de ani in urmă, când este atestată drept
Reşedinţă a episcopilor.In anul 1364 a fost înfiinţată aici prima universitate din Polonia „Universitatea Jagellona” la care s-au format personalitaţi de seamă.
Astăzi, Cracovia- considerat cel mai frumos oraş din Polonia -îşi adaugă la blazonul îndelungatei sale existente, atributul de „capitala a artei si tinereţii”. In lunile mai-iunie, in timpul anualelor Zile ale Cracoviei, are loc aici Juvenalia”, un carnaval studenţesc in care tinerimea universitara susţine examenul la ... talent si inovaţie artistica.
În mod tradiţional Cracovia a fost considerată ca fiind unul dintre municipiile importante ale Poloniei din punct de vedere artistic, cultural şi ştiinţific. Reprezintă totodată fosta reşedinţă a regilor polonezi şi este considerată de mulţi ca fiind inima Poloniei, având o istorie de peste 1000 de ani. Cracovia este de asemenea un important centru turistic, fiind ţinta a peste 7 mil. de turişti anual.

GRADINA ZOOLOGICA CRACOVIA-Polonia-

Pe data de 6 iulie 1929, Kracowski Ogrod Zoologiczny isi deschidea portile vizitatorilor. Locatia aleasa era cum nu se poate mai potrivita pentru binele animalelor - in mijlocul unui parc de 500 hectare, unde cresteau copaci seculari si umbrosi. Institutia a avut o evolutie fulminanta, de la 4 hectare si 111 animale din 37 specii in anul inaugurarii, la 20 de hectare si 1.500 animale din 260 specii la nivelul anului 2009.
Printre vedetele patrupede ale gradinii se numara Citta si Baby, doi simpatici elefanti asiatici, o turma de cai salbatici mongoli, hipopotamii pitici, cerbii lui David, rarele antilope addax, bongo, lechwe si tapii de balta. Alti rezidenti valorosi sunt condorii andini, leoparzii chinezesti, lupii cu coama din pampasul sud-american, tapirii, zebrele lui Chapman, vulpile feneci, gibonii si pisicile de desert, caimanii pitici, pitonii tigru si varanii de Komodo















PAPAGALI





ELEFANTI

TIGRU











PANTERA CU CEI 3 PUI





Am vizitat Gradina Zoo din Cracovia intr-o zi de sambata cand localnici sunt liberi si se relaxeaza cu familia mergand la gradina Zoo, ori cu barca pe Vistula sau la munte adica pe muntii Tatra.
Ce m-a impresionat foarte mult este ca familia cu copii de diferite varste au venit la gradina pentru a vedea aceste animale in captivitate cum arata, ce fac, ce mananca.
Da, este o adevarata ora de zoologie in natura, de promenada, de educatie. Sute de polonezii vin si petrec o zi minunata. Aceasi metoda de educatie am mai intalnit in muzeele de arheologie, geologie, de istorie. Orele se fac cu elevii aici in muzeu, sau parintii vin de mana cu copiii si le explica, le arata.
Pana la Gradina Zoo, au fost construite trei drumuri din care unul pentru pietoni iar pentru masini sunt doua sens unic. Totul este bine organizat aici pentru ca turistii sa fie incantati de priveliste, de aceste animale , care sunt si ele relaxate pentru ca primesc de trei ori mancare pe zi. Cu spatiul unele nu sunt multumite. Dar, avand in vedere progresul in cativa ani probabil ca in viitor se va mai dezvolta aci ceva.
In conluzie ceea ce am observat:
,, TOTUL PENTRU FIINTA, -Om sau animal -este respectat-.
Nu totul impotriva omului.
Da, se poate.

duminică, 21 august 2011

Din istoria garii din Cracovia- Polonia

sursa:
http://krakownowyglowny.pl/historia


Imaginea primei garii in anii 1844-1847
Carte postala











Imagine carte postala a garii in perioada 1892-1893













In imagine foto carte postala vizita Regelui Carol al II-lea al Romaniei in Cracovia. A fost primit de maresalul Jozef Pilsudski Clement(n.1867-d.1935) activist socialist şi independent, comandant , politician , şeful statului polonez , în 1918-1922, şi comandantul şef al armatei poloneze din 11 noiembrie 1918 ,Primul polonez mareşal începând cu 19 martie 1920; a fost de doua ori premierul polonez (1926-1928 şi 1930), fondator al aşa-numita. sanacja regulă în Republica a doua a introdus în 1926, după o lovitură de stat , co-fondator al SPC şi şeful SPC Combat



Carol al II-lea al României în timpul vizitei in Polonia a primit cu această ocazie conducerea regimentului 57 infanterie care de atunci s-a numit ,, regimentul 57 al regelui Carol al II-lea al României". La această întâlnire Carol a oferit steagul regimentului ,,post morten"Ordinul Mihai Viteazul şi a primit ordinul ,, Vulturul alb 1937".

miercuri, 10 august 2011