Sunteti multumit cum este prezentat ghidul ilustrat prin orasele lumii?

Va invit sa accesati ,, Impresii de calatorie"

Va invit sa accesati ,, Impresii de calatorie"

marți, 19 ianuarie 2010

VATICANUL







PIETA
La Pietà (1499) este o capodoperă de sculptură renascentist a artistului de renume Michelangelo Buonarroti, şi se găseşte Sfântul Petru, Basilica din Vatican . Aceasta este prima dintr-o serie de lucrări de aceeaşi temă a artistului. Statuia a fost comandată pentru Cardinal francez Jean de Billheres, care a fost un reprezentant de la Roma. Statuia a fost făcut pentru monumentul funerar al cardinalului, dar a fost mutată la locaţia sa actuală, prima capelă din dreapta.
Aceasta celebra lucrare de artă descrie trupul lui Isus cu privire la poala mamei sale Maria, după Răstignirea. Tema este de origine din Nordul Franţei,, populară de această dată. Interpretarea lui Michelangelo din Pietà este unică. Statuia este una dintre lucrarile cele mai mari terminate de Michelangelo



În 1508 Papa Iuliu al II-lea i-a încredinţat lui Michelangelo pictarea plafonului, care iniţial reprezenta un cer albastru cu stele aurii. Executarea acestei lucrări a durat patru ani (1508-1512, artistul depune un efort istovitor, lucrează mai mult singur, stând ore în şir pe schele. Michelangelo ar fi trebuit să picteze figurile celor 12 apostoli, când lucrarea a fost desăvârşită cuprindea peste 3.000 de figuri pe o suprafaţă de aproape 500 de metri pătraţi. Frescele au fost sfinţite cu ocazia sărbătorii Tuturor Sfinţilor, în anul 1512. Giorgio Vasari povesteşte: "Aflând că vor fi descoperite frescele, s-a adunat toată suflarea să privească picturile, rămânând cu toţii muţi de încântare." Artistul a folsit culori vii care, după renovarea Capelei între 1981 şi 1994, şi-au recăpătat în întregime strălucirea.




Capela Sixtină (italiană: Cappella Sistina) este capela palatului papal din Vatican şi este una din cele mai faimoase comori artistice ale Europei. A fost construită între anii 1472 şi 1483, în timpul pontificatului Papei Sixtus al IV-lea. Se găseşte în dreapta Bazilicii Sfântul Petru şi este cunoscută în toată lumea, fiind locul unde se ţin conclavurile cardinalilor pentru alegerea unui nou papă şi datorită picturilor murale ale lui Michelangelo.

Capela are o formă dreptunghiulară, măsurând 40,93 metri în lungime şi 13,41 metri lăţime, corespunzând - conform tradiţiei biblice - dimensiunilor Templului lui Solomon. Înălţimea este de 20,70 metri, plafonul este în formă de boltă, pereţii laterali au 12 ferestre iar pardoseala este din mozaic policrom de marmoră. Capela are două părţi: una mai mare împreună cu altarul, rezervată ceremoniilor religioase, şi alta mai mică pentru credincioşi. În timpul solemnităţilor mai importante, pereţii laterali sunt acoperiţi cu tapiţerii executate de Rafael.

Picturile de pe pereţii laterali au fost executate de cei mai mari artişti ai timpului: Pietro Perugino, Sandro Botticelli, Domenico Ghirlandaio, Cosimo Rosselli, Luca Signorelli şi de ajutoarele lor, printre care Pinturicchio, Pietro di Cosimo şi Bartolomeo della Gatta. Subiectele picturilor reprezintă teme de istorie religioasă, selecţionate după conceptul medieval de împărţire a istoriei lumii în trei epoci: prima de la Facerea lumii la darea Celor zece porunci, a doua de la Moise până la naşterea lui Isus Cristos, a treia fiind epoca creştinismului.












COROANA PAPALĂ

3 comentarii:

  1. Buna ziua,
    Pe mine m-ar interesa daca v-ati facut rezervare pe internet ca sa vizitati Capela Sixtina si Muzeele Vaticanului! Eu plec cu familia si am inceput sa ma documentez. Merita 4 euro/persoana in plus pt. rezervarea online? Sunt cozile exagerate? Luati in considerare si faptul ca merg in iulie, cu sotia si 2 copii (7 si 14 ani). De asemenea nu am fost lamurit daca se poate intra la galeriile Borghese fara rezervare! Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua
    Pentru a vizita Capela Sixtina si Muzeele Vaticanului, nu am facut rezervare online. Am stat la rand aproximativ cam jumatate ora. La galeriile Borghese dupa cum aveti noroc , dupa numarul turistilor si programul de atunci din luna respectiva.Merita efortul. Atentie!
    Trebuie de dis diminiata ca sa puteti cuprinde intr-o zi in cazul cand nu aveti cazare prin apropiere. Se poate adresa in engleza pentru anumite neintelegeri.

    RăspundețiȘtergere
  3. Va multumsc pt. informatii! Probabil o sa alocam o zi (din patru) pt Vatican (coboram la statia de metrou Otaviano, ne postam la coada dimineata :),muzeele, basilica si urcat pe dom, iar la intoarcere poate dam si pe la castelul San Angelo, apoi o luam agale spre Termini unde o sa stam. Cu Borghese, nu stiu ce sa fac, ma gandeam sa iau Roma Pass, dar tot trebuie rezervare... in fine, mai am timp. Multumesc inca o data pt. sfaturi si felicitari pt. blog, este foarte interesant pt. cei pasionati de calatorii!

    RăspundețiȘtergere