LUVRU este cel mai mare palat regal al Europei, este și cel mai vestit muzeu prin ,, MONA LISA". Palatul Regal a fost în secolul XVII, Palatul Cardinalului Richelieu. Aici a copilărit Ludovic a XIV. După Revoluție, palatul a devenit tripou. În 1815, a fost refăcut de viitorul rege Ludovic -Filip, și printre bibliotecari ca i-a avut a fost Alexandru Dumas. A mai fost restaurat în 1872-1876 și palatul a revenit statului și a găzduit Consiliul de Stat. Astăzi Ministerul Culturii ocupă o aripă a palatului.
Este muzeul unde se află una dintre cele mai importante colecții de artă din lume, are o istorie care începe din Evul Mediu. Realizată în 1190 de regele Filip-August ca fortăreață în calea vikingilor, construcția și-a pierdut impunătorul donjon în timpul lui Francisc I, care l-a înlocuit cu o clădire în stil renascentist. Timp de 4 secole, regii și împărații francezi au reamenajat și au extins-o.Piramida din sticlă este intrarea principală dinspre curtea lui Napoleon și fiind de sticlă lasă lumina să pătrundă în complexul subteran
Una dintre cele mai noi construcție care i s-a adăugat este piramida de sticlă din curtea principală, cale de acces spre toate galeriile.Luvru a fost deschis pentru prima dată pentru public în 1793 după Revoluție.
În muzeu se găsesc La Salle des Caryatides numit așa datorită statuilor de femei realizate de Jean Goujon în 1550 care susțin galeria superioară.
În Luvru se intră prin intrarea principală de sub piramida de sticlă. De aici, corodoare duc spre fiecare aripă a muzeului. Lucrările sunt expuse pe trei etaje, colecțiile de pictură și sculptură fiind aranjate în funcție de țările de proveniență. Există secții separate pentru antichități și obiecte de artă orientală, egiptene, etrusce și romane. Obiecte din Africa, Asia, și din cele două Americi se găsesc în Pavilionul Des Sessions.
CULTURA EGIPTEANA
NEFERTITE
O piesă importantă din perioada Egiptului este SCRIBUL sau CUPLURI CASATORITE. Cea mai veche sculptură datează din 2500 îHr. iar cea mai nouă din 1400 î.Hr. Din perioada Regatului Nou (1550-1080 î.Hr.)
Este un cuțit , cel mai vechi obiect. Pe manerului acestuia sunt crestate scene de luptă pe o parte si pe cealalta parte scenă de vanătoare. Se pare că este cu 3300 de ani î.Hr.Lama este din silex și manerul de os din canin de hipopototam.
SARCOFAG. Majoritatea artei egiptene închinată morților, o reprezintă sarcofagele care pe langă persoana mumificată mai cuprind obiectele necesare vieții pe lumea cealaltă. Acestea reflectau viața cotidiană din Egiptul antic. În muzeu se mai găsește o minisculă capelă funerară construită pentru o înaltă oficialitate aproximativ 2500 î.Hr. Aceasta este acoperită cu superbe sculpturi, bărbați navigand cu corăbii și prinzand pește, păzind vitele și păsările.Se mai poate vedea aici o criptă specială închinată zeiței Osiris care cuprinde cateva sarcofage imense și multe animale mumificate.
VICTORIA DE LA SAMOTRACE (Grecia la sfarsitul secolului III si inceputul secolului II i.Hr.
Printre obiecte mai mici se află trupul fără cap al unei femei îmbrăcate într-o rochie transparentă și se crede că ar fi regina Nefertiti (1365-1349) î.Hr.
CULTURA ROMANĂ
Este sculptura ,, Sclavul murind, de Michelangelo Buonarroti. Lucrarea a fost sculptată între anii 1513-1520. Face parte dintr-un grup de statui de la mormantul din Roma al Papei Juliu al II-lea.
Sculptura VENUS din MILO, a fost descoperită în 1820 pe o insulă grecească. Statuia reprezintă idealul frumuseții feminine și provine din epoca elenistică de la sfarșitul secolului II î. Hr.
La Luvru se găsesc obiecte din perioada neolitică aprox. 6000 îHr. pană la căderea imperiului Roman. Printre importante lucrări de artă mesopotamiană se află o statuie din perioada 2400 î.Hr. care îl reprezintă pe Ebih I și multe portrete a lui Gudea din 2255 î.Hr.
Mai găsim aici un bloc de bazalt negru pe care este înscris Codul regelui babilonian Hammurabi aprox. 1700 î.Hr. fiind cele mai vechi documente din lume. Asirienii războinicii sunt reprezentați în basoreliefuri delicate și în spectaculoasa reconstituire a unei părți din palatul lui Sargon III (722-705î.Hr.) cu imenșii săi tauri înaripați. Un exemplu de artă persană sunt cărămizile emailate care îi înfățișeaza pe arcașii din garda personală e regelui Prusiei (sec V î.Hr)
CULTURA GREACĂ
CULTURA GREACĂ
Perioada lui Napoleon.
Perioada Napoleon
Tronul lui Napoleon
PALATUL LUI DARIUS
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu