Sunteti multumit cum este prezentat ghidul ilustrat prin orasele lumii?

Va invit sa accesati ,, Impresii de calatorie"

Va invit sa accesati ,, Impresii de calatorie"

vineri, 22 iulie 2011

EDINBURG ......SCOTIA

Biserica St Michael (trad. 'Sf Mihai') din Linlithgow, regiunea West Lothian, este unica in Scotia. Trasatura cea mai distinctiva este coroana de aluminiu care se vede aproape de oriunde din Linlithgow (cand vezi coroana bisericii din tren, stii ca ai ajuns in Linlithgow).

Biserica e construita pe un varf de deal, intre oras si lacul Linlithgow, imediat la sud de Palatul Linlithgow



PALATUL LINLITHGOW

E drept ca regiunea de sud a Scotiei, supranumita Borders (trad. 'De granita') nu are nici munti si nici vai impresionante cum au Highlands. In schimb au altceva -- abatiile. Ruinele abatiei Melrose din localitatea cu acelasi nume, este, poate, cel mai frumos lacas de cult din Scotia (la egalitate cu abatia Jedburgh) dar motivul principal al popularitatii sale este inima imbalsamata a lui Robert the Bruce (erou national si rege al Scotiei care a obtinut independenta tarii fata de Anglia prin batalia de la Bannockburn in 1314), ingropata aici.
Biserica Cannongate de pe Royal Mile (trad. 'Mila Regala'), strada istorica care uneste castelul Edinburgh cu palatul Holyroodhouse, resedinta oficiala a reginei in Edinburgh. In cimitirul Cannongate este inmormantat Adam Smith, parintele economiei









Monumentul dedicat lui Sir Walter Scott are 287 de trepte



Monumentul lui Scott, a carui baza se vede aici, este unul dintre cele mai cunoscute monumente din Edinburgh. Intre arcade - statuia lui Sir Walter Scott













Castelul Edinburgh si fantana Ross din gradinile Princes Street de vest.
Princes Street si gradinile sale adiacente impart Edinburgh in Orasul Vechi (la sud) si Orasul Nou (la nord). In Orasul Nou se gasesc unele dintre cele mai frumoase exemple de arhitectura rezidentiala din Europa. Aceasta zona este adesea neglijata de turisti in favoarea Orasului



Orasul Nou nu e tocmai nou, dupa standardele noastre, el fiind construit in secolul al 18-lea cand Orasul Vechi devenise atat de ingramadit, murdar si zgomotos, incat bogatii, care la vremea respectiva locuiau in aceleasi cladiri cu saracii, au facut presiuni asupra municipalitatii sa extinda orasul la nord. Astfel s-a nascut Orasul Nou cu strazile sale largi, cladirile spatioase si spatiile verzi private unde s-au mutat familiile instarite.

Princes Street este principala strada din aceasta zona insa interesele comerciale i-au distrus de-a lungul anilor fatada arhitecturala deosebita. La inceput, insa, aici locuiau cei mai bogati cetateni ai orasului care si-au folosit influenta pentru a impiedica construirea de cladiri in gradinile Princes Street. Motivul? Le-ar fi stricat privelistile spre castel.

Atractii principale in zona sunt: Charlotte Square, unde isi are resedinta Primul Ministru al Scotiei; St Andrew's Square, la celalalt capat al Princes Street, unde isi are sediul Royal Bank of Scotland; Rose Street, strada plina de pub-uri si terase, frumos ornamentate cu flori; Moray Place si Ainslie Place doua zone rezidentiale in forma de cerc perfect; catedrala St Mary si strazile adiacente, Grosvenor's Crescent si Glencairn Crescent.


CASTEL HUNTLY














BARCI IN PORT




























VACA CU BLANA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu