Sunteti multumit cum este prezentat ghidul ilustrat prin orasele lumii?

Va invit sa accesati ,, Impresii de calatorie"

Va invit sa accesati ,, Impresii de calatorie"

vineri, 13 noiembrie 2009

ORASUL CRACOVIA-POLONIA

">


UNIVERSITATEA



Statuia lui Cazimir III



Universitatea Jagiellone, Colegium Maius, a fost înființat în 1364. Am admirat în exterior vechiul edificiu cultural apoi am intrat în interiorul curții.
STATUIA DIN FATA UNIVERSITATII NICOLAI COPERNIC






INSTRUMENTE ASTROLOGICE
Aici se poate vedea instrumente astrologige în sălile gotice în care cu jumătate de mileniu în urmă, Nicolai Copernic, cel ,,care a oprit Pămantul și-a pus Soarele în mișcare" aici audia cursuri. Pe unul din portaluri este încrustat dictonul latin ,, Plus ratio quam vis", -rațiunea înseamnă mai mult decat puterea.
De activitatea acestei Universități se leagă numele cronicarului Jan Dlugosz care a scris cuvinte frumoase despre Ștefan cel Mare, denumindu-l,, bărbat demn de admirat, întru nimic inferior conducătorilor eroi.... vrednic să i se încredințeze misiunea de conducător împotriva turcilor"
Dintre cronicarii moldoveni se numără Grigore Ureche, care a avut ocazia să-i cunoască pe polonezii și a scris în Letopisețul Tării Moldovei: ,, Leșii sînt oameni războinici, oameni învățați de carte, că pentru învățătură și a cărții și a vitejii nu li îi preget nici de trudă, nici de cheltuială, ce înconjură țările de învață ca să deprinză tinerețile truda și a bătrînețe înțelepciunea de care au nevoință mai mare"
Printre exponate rare, în aceste săli găsim un glob ce se rotea cu ajutorul unui mecanism de ceasornic, realizat la 1510, pe care pentru prima dată s-a scris ,, America noviter reperta".
ATENTIE!
În anul 1573 de sub teascurile tipografiei lui Ungler a ieșit prima carte în limba polonă
,, RAIUL SUFLETESC"
In evul mediu circula un proverb care spunea: ,, Sa furi, sa jefuiesti- Cracovia s-o ocolesti"
Argumentul este securea cu care se taia urechea celor care erau prinși furand și ca simbol această secure se găsește la POSTĂVĂRIE
SALONUL VERDE Se poate vedea pianul lui Chopin





MUZEUL CZARTORYSKI
În acest muzeu se poate vedea o colecție de manuscrise și autografe ale lui Bogdan Petriceisu Hașdeu, N. Iorga, P.P. Panaitescu, I. Ciofu și alții care au indentificat documente prețioase privind legăturile romană-polonă, relațiile dintre emigrația progresistă romană și cea poloneză de la Paris, la jumătatea secolului al XIX-lea.

LETOPISEŢUL ŢĂRÎI MOLDOVEI DE LA AARON- VODĂ ÎNCOACE
(http://www.bmb-on-line.ro/biblioteca/154/176/normala/P61.html)
,,Letopiseţul Ţărîi Moldovei de la Aaron-vodă, ca aproape toate cronicile noastre, nu s-a păstrat în manuscrisul autograf al autorului, ci numai în copii. De cele mai multe ori letopiseţul lui Miron Costin se află inserat în diferite compilaţii de cronici ale Moldovei alcătuite în cursul veacului al XVIII-lea din porunca domnilor, boierilor sau clericilor. Faptul este foarte explicabil, deoarece ştim că aceste compilaţii serveau ca manuale de informaţie asupra trecutului nostru, şi dacă perioada anterioară celei tratate de Miron Costin a fost scrisă de doi autori moldoveni, Grigore Ureche şi Nicolaie Costin, iar epoca din istoria Moldovei de după anul 1661 a fost subiectul a numeroase cronici, pentru perioada de la 1595 la 1661 singurul izvor informativ intern a fost cronica lui Miron Costin. Deşi dificilă, clasificarea celor 49 de copii manuscrise (socotind şi cele trei traduceri) ale cronicii lui Miron Costin păstrate pînă astăzi este posibilă pe baza distingerii prototipului diferitelor compilaţii de cronici ale Moldovei.
Grupul B cuprinde următoarele manuscrise din fondul Bibliotecii Academiei R.P.R.: 103 (indicat în aparatul critic cu B — 1), 169 (indicat cu B — 2) şi Traducerea latină a cronicii lui Miron Costin (indicată cu Lat.).
Traducerea latină a cronicii lui Miron Costin a fost publicată de E. Barwinski, Chronicon terrae Moldavicae, Buc., 1912, după un manuscris care se afla la Muzeul Czartoryski din Cracovia, căruia îi lipsea începutul.

Putem vedea aici cele mai frumoase tablouri din Cracovia, Doamna cu Hermina de Leonardo da Vinci
La muzeul Czartoryski din Cracovia, Polonia, se afla unul din cele patru portrete feminine pictate de Leonardo da Vinci. E vorba de Doamna cu hermina, pictura cunoscuta si sub numele de Portretul Ceciliei Gallerani. Fondul negru al tabloului nu este original, el a fost adaugat ulterior, la fel ca si retusul grosier al degetelor.Dar in ciuda acestor adaugiri, portretul doamnei cu hermina ramine unul din cele mai sugestive portrete din arta universala.Geniu al Renasterii, Leonardo a stiut sa ne transmite mesaje nu numai prin intermediul pensonului si culorilor, ci si prin cel al saradelor.
Sau Fecioara cu fiul de Vicenzo Catena, Învățatul în laborator de Iacob van Spreeuwen, sau renumitul tablou al lui Rembrandt- Milosul Samaritanin



TEATRUL FOTOGRAFIAT SEARA
În Cracovia funcționează multe teatre care dau spectacole pe zeci de scene.Teatrul cracovenian a jucat un rol important în perioada dezmembrării Poloniei, pentru menținerea limbii și a culturii naționale. Aici a fost pentru prima dată montate piesele lui Stanislaw Kozmian, Adam Mickiewicz, ai s-a jucat Faust, Egmont, de Goethe. La Muzeul Teatrului se găsește un document important din 1230, prin care Papa Grigore al IX-lea interzicea școlarilor să dea spectacole la biserica dominicană.



TURNUL PRIMARIEI



ARHITECTURA CONSTRUCTIILOR DIN CENTRU VECHI AL ORASULUI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu